Prof.Dr.h.c Manfred Osman Korfmann
( 1942 – 2005 )
Merhum Prof. Korfmann; Troya kazılarına 17 yıl başkanlık yapmış, Anadolu aşığı, yenilikçi ve lider kişiliği ile tarihi bulguları yeni teknoloji ve yöntemler ışığında değerlendirerek sonuçlarını arkeoloji dünyasına benimsetmiş, sağduyulu, örnek bir lider ve çok değerli bir dostumuzdu.
1942 Köln doğumludur. Frankfurt Üniversitesi’de Prehistorya ve Roma arkeolojisi üzerine çalışmıştır. Aynı üniversiteden 1970 yılında doktorasını almış,1972 – 1978 arasında İstanbul – Almanya Arkeoloji Enstitüsü adına Demircihöyük kazısına başkanlık etmiştir. 1978 – 1982 yılları arasında ise Berlin Arkeoloji Enstitüsü’nde akademik asistan olarak görev yapmıştır.
1982 yılından ölüm yılı olan 2005 yılına kadar da Tübingen Üniversitesi’nde önce profesör olarak sonrasında da Prehistorya Bölüm Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.
Troya Ören Yeri’nde 1981 yılında başladığı yüzey araştırmalarının ardından 1988 yılında Troya kazı çalışmalarına başlamış, 1988- 2005 yılları arasındaki başkanlığı süresince de Troya ve Troas bölge arkeolojisine çok değerli hizmetlerde bulunmuştur.
Troya’ya gönül veren Korfmann, Troya ve Demircihöyük haricinde Anadolu’da Beşik-Yassı Tepe, Beşik-Sivri Tepe ve Kumtepe kazılarına da başkanlık yapmış, bu bölgelerde yaptığı çalışmalar sonrasında Troya arkeolojisi araştırmalarının kapsamını genişletmiştir.
Troya Kenti çevresini güvence altına almak adına meslektaşlarıyla birlikte gösterdiği çaba ile Tarihi Troya Milli Parkı’nın kurulması, ardından, 1998 yılında, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesine Troya’nın eklenmesi mümkün olmuştur.
Sadece bir arkeolog olarak değil; çalışkan, idealist, barış yanlısı ve Troya aşığı bir insan oluşuyla birçoklarımıza örnek olmuştur. Bugün Tübingen şehrinden mezarı Troya’ya dönük bir şekilde bize bakmaktadır.
Yaşamında Anadolu ve Troya arkeolojisi için yaptığı özverili çalışmaların ve kurucusu olduğu Troia Vakfı’nın büyük sorumluluğunu hissetmekte, bize kattığı değerler ile anısını ve ideallerini yaşatma amacındayız.
Troia Vakfı